Roadtrip Sardinie

augustus 2018

Luchthaven – Alghero

Binnenland – Ollolai – ongerepte binnenland

Oostkust – Tertenia – rotsen

Zuiden – Torre Dell Stelle – de stranden

Westkust – Santa Maria La Palma

_______________________

 

Meest helderblauwe zee in baaien is het een geweldig tropisch eiland om te bezoeken. Op maar 2 uurtjes vliegen van Nederland.

 

Roadtrip Sardinië

Als er ergens ter wereld veel kleurcontrasten, prachtige stranden en wisselende landschappen zijn dan is het wel op Sardinië.

 

Sardinië is een nog ongerept en on-ontdekt eiland naast Italië in de Middellandse zee. De natuur is waanzinnig en elk gedeelte heeft weer een totaal ander landschap om je aan te vergapen. Onze trip bestond uit veel “oooh’s” en “aaahh’s”

Een van de redenen dat we Sardinië wilden ontdekken zijn de vele verschillende stranden om te kunnen zeestaren, en ik kan je één ding zeggen, je zult zeker niet teleurgesteld worden. Wat een pracht!

Om al dit moois te zien is het zeker de moeite waard een auto te huren en het eiland met eigen vervoer te ontdekken.

Het gevoel van vrijheid tijdens deze roadtrip is onbeschrijfelijk.

Alghero

Na de landing op Alghero airport staat onze huurauto van Sicily by car al klaar waarmee we direct vanaf het vliegveld het centrum in rijden op zoek naar ons appartement. We overnachten in een schattig appartementje, met een zeezicht balkon en op loopafstand van de boulevard, alle restaurants en winkels in het oude centrum.

Overnachten – appartement Alghero met zeezicht
Via Air B&B geboekt.

 

Op Sardinië heeft niemand haast.

Wij maken de tocht in mei, het voorjaar zorgt voor prachtige kleuren van alle bloemen die al volop in bloei staan. De hele tocht geeft prachtige uitzichten, bergen en rotsen.

Tip: Loop vanuit het centrum van Alghero langs de stadsmuur de stad uit daar tref je rustige en mooie strandtenten, zowel op het strand als aan de boulevard. Rustig, vriendelijke bediening en heerlijk eten met zeezicht.

Het binnenland doorkruisen

Na een nacht in Alghero zetten we de reis voort dwars door de bijna ongerepte natuur en dorpjes in het binnenland.
We rijden door het kleine dorpje Ollolai, hier heeft de burgemeester de huizen te koop gezet voor 1 euro omdat het dorpje leeg loopt. RTL 4 maakt er nu een programma en volgt daarin Nederlanders die hier een nieuw bestaan gaan opbouwen. Dat is te zien, naast de Italiaanse nummerborden zien we verschillende Nederlandse auto’s staan die de huizen aan t verbouwen zijn.

Dit dorpje ligt midden op het eiland omgeven met natuur. Het is zeer de moeite waard voor een bezoek, de gekleurde huisjes, de smalle steegjes waar je met je auto echt maar nèt door heen kan rijden. Hier wonen de echte Sardijnen, zie je nauwelijks toeristen, en is het leven nog simpel en heel basaal.

 

Rauwe oostkust

We rijden dwars door het staatspark met een oppervlakte van 73.935,00ha. naar de oostkust.

Het park heeft zowel ravijnen, als rotsen bossen, steile kliffen en valleien. Een prachtige beleving om doorheen te rijden op onze doortocht en even stil te staan voor wat foto’s van de omgeving. Hele stukken leggen we af zonder dat we iemand tegenkomen en wanen ons alleen op de wereld.

Wanneer we de oostkust naderen verandert het landschap langzaam in bruine rotsachtige, zien we de helder blauwe baaien opdoemen en de vele veldbloemen die in bloei staan.

Ons appartement heeft zeezicht, een zwembad en naast het geluid van de zeewind en vogels hoor je de bellen van de schapen die aan het grazen waren op de berg rondom de baai.

Appartement Tertenia Center East Coast. Via Air B&B.

Tip: Maak een wandeling langs de kliffen, zie hoe cactussen langzaam in bloei komen te staan, en

 

 

Caribische sferen in Zuid

Parelwitte stranden, baaien met kraakhelder blauw water, flamingo’s en plekken waar je je alleen op de wereld waant.
Het appartementje wat we huurden staat boven op een berg met uitzicht over de zee. Het enige geluid wat je hier zijn de vogels.

In het zuiden vind je echt de meest geweldige baaien van het eiland, helderblauw, witte stranden, en elke baai is uniek. Zo heb je baaien met alleen maar strand, bergen, natuur om je heen en een klein tentje voor de lekkerste cappuccino’s. Pira Beach, dit strand wordt regelmatig gebruikt voor film en reclame shoots. Wat geheel begrijpelijk is want de omgeving is niets anders dan natuur.

Flamingo’s spotten

Maar ook Timi Ama is een van de stranden die je niet wilt missen, dit strand loopt door in Beach … en aan de ene kant tref je de zee waar aan de andere kant in een plas zie je de flamingo’s staan. Een combinatie die je niet verwacht aan te treffen in Europa.

Tip: Zeestaren kan je hier als geen ander. De baaien lenen zich uitstekend voor uren staren zonder gestoord te worden door wie dan ook.

 

Westside

Vanuit het zonnige zuiden rijden we in één ruk terug naar het noord-westen, een toch van 3,5 uur door het binnenland. Hier verblijven we nog twee nachten in Santa Maria La Palma. Een oud boerderijtje tussen de wijnvelden en landbouw.

Hier komt de typische Sardijnse wijn vandaan, de Cannanou. Een glooiende wijnstreek met prachtige rijnranken richting het binnenland en de zee aan de andere kant. Op het meest westelijke puntje bij ….. zijn de grotten, een mooie tocht om te maken en even een blik te werpen over de zee en rotsen, maar wel toeristisch; zelfs in het voorseizoen.

Vanaf Alghero vliegen we weer terug naar Nederland.