Blue Zone Sardinie

augustus 2018

Blue Zone Sardinië

Gezond en gelukkig oud worden, dat wil toch iedereen? Op vijf plekken ter wereld leven mensen langer en gezonder dan elders ter wereld, vaak zelfs 100 jaar of ouder.

Om hét geheim te ontdekken voor een lang, gelukkig en vitaal leven bezochten we het Italiaanse eiland Sardinië waar de mensen al jaren stokoud worden.

100 jaar

Er zijn een aantal plekken ter wereld die men de “blue zones” noemt. Deze gebieden bevinden zich op het Italiaanse eiland Sardinië, in Okinawa in Japan, Loma Linda in Californie, Nicoya in Costa Rica en het Griekse eiland Ikaria.

Onderzoek leert dat de mensen op deze plekken een levenswijze hebben waardoor ze tot de oudste mensen ter wereld behoren; leven in liefde met vrienden en familie, basale eetgewoontes, stressvrij leven, een doel hebben waarvoor je je bed uit komt, voldoende beweging, lachen en spiritualiteit.

 

Voeding

Een lang-en-gelukkig-leven dieet bestaat uit voornamelijk zelf verbouwd eten zoals veel verse onbespoten groentes, fruit, zaden en noten. In Sardinië wordt de Pecorina kaas gegeten die gezonde vetzuren bevat en vlees wordt in kleine porties en alleen op zondag en met feesten gegeten. Er wordt veel gewerkt met gezonde olijf oliën.

 

Bewegen

In de bergen zijn de mensen gewend om op het land te werken. Geen sportscholen maar een gezonde dagelijkse portie aan beweging is de overeenkomst in alle blue zones. Velen lopen naar werk of verbouwen eigen groente waardoor ze op het land aan het werk zijn en zo voldoende lichaamsbeweging hebben. Ze leven in een omgeving die beweging stimuleert.

 

Familie & vrienden

Familie en vrienden komen zonder twijfel op de eerste plaats. Er wordt voor elkaar gezorgd, mensen zijn trouw aan hun partner, ouders worden in huis genomen of wonen in de buurt en er wordt echt tijd genomen voor een hechte band met de kinderen. De ouderen krijgen veel respect voor hun wijsheid en liefde en op hun beurt genieten zij weer van de kleintjes om hen heen.

Voldoende sociale contacten zorgen voor minder stress, depressie en eenzaamheid en een langer gelukkig leven. Mensen verbinden zich met hart en ziel aan elkaar. Gelijkgestemden en

 

Spiritualiteit

Religie en spiritualiteit spelen een grote rol. Zingeving

 

Lachen & dansen

Genieten van elkaar, de omgeving waar ze wonen en er wordt veel gelachen. Mensen komen in de middag bij elkaar om met elkaar te lachen en het leven te vieren. Lachen is goed voor je immuunsysteem.

Samen praten, veel lachen, dansen, zingen houdt stress buiten de deur en zorgt naast voldoende slaap voor een jonge geest en lichaam leven.

Ze hebben weinig nodig om zich gelukkig te voelen. Als je maar de juiste omgeving voor jezelf creëert.

 

Een rustmoment in de dag. Dat je even niks hoeft. Ontspan. Mediteer. Kom tot rust.

 

Wijn

Er wordt wijn gedronken, geen grote hoeveelheden maar een glaasje Cannonau wijn per dag zorgt voor het remmen van het verouderingsproces door de grote hoeveelheid antioxidanten in deze wijn.

 

* Doelen *

Waar kom je je bed voor uit, wat maakt je blij en gaat je hart sneller van kloppen.

Wat is je grote passie. Wat doe je met passie.

 

Het gevoel hebben een doel te hebben in t leven