PIROUETTES IN NEW YORK

september 2014

NEW YORK

De vermoeide Amerikaan trapt op het gaspedaal alsof hij een pretparkattractie moet nabootsen. Met een blazende airco en hiphop uit de speakers crossen we zigzaggend Manhattan binnen. Na de rit waarvan ik blij ben dat ik m heb overleefd wordt de koffer uit de auto gezet, betaal ik met mijn credit card (wat de komende weken een gewoonte zal gaan worden) en sta ik met beide voeten op Amerikaanse grond.

Greenwich village lacht me toe. Ik maak pirouettes in mijn hotelkamer, besluit om géén last te hebben van een jetlag, me zo snel mogelijk aan te passen aan het leven en ritme hier en bestel om 7.30 mijn eerste bagel met creamcheese en een koffie-to-go.

Ik ben er weer. Back in deze geweldige metropool…. New York. Het voelt spannend. Acht jaar geleden werd ik verliefd en nu ben ik terug. Na weken voorpret en voorbereiding ga ik me laten inspireren, ideeën opdoen en schrijven voor mijn nieuwe voorstelling. Er is altijd leven. Wanneer je de voordeur uit stapt sta je er midden in. De inspiratie ligt hier letterlijk op straat.

Zoveel mogelijk wil ik zien, op mijn sneakers huppelend als een klein kind door een enorme snoepwinkel. Deze magische plek is alles voor mij. Vrijheid, liefde, geluk. Met mijn camera op zak ga ik langs de toeristische- en niet toeristische plekken, zonder een strak uitgestippeld plan of doel. Ik laat gebeuren wat er op dat moment ontstaat en laat alles op me afkomen. Het eten van een cheescake XXL, me verlekkeren aan alle yoga scholen en daarbij horende heerlijk zittende én ogende kleding, de hippe biologische tentjes. Ik haal mijn hart op, vegetarisch, bewust, verantwoord, het is allemaal te vinden naast de niet uit het straatbeeld weg te denken fastfood ketens en neon reclame.

Na een week ben ik kapot, met de blaren op mijn voeten kan ik niet anders zeggen dan dat ik er alles uit heb gehaald. Hier moet ik eigenlijk elk jaar even zijn… In ieder geval mag er nooit meer acht jaar tussen zitten.
Met een berg aan inspiratie pak ik meer dan voldaan en intens gelukkig mijn koffer in. Op naar de volgende bestemming. Los Angeles.

Lees verder: